IZVEŠTAJ SA SEDME KONFERENCIJE SPORTBIZZ Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka
21959
post-template-default,single,single-post,postid-21959,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

IZVEŠTAJ SA SEDME KONFERENCIJE SPORTBIZZ

07 Aug IZVEŠTAJ SA SEDME KONFERENCIJE SPORTBIZZ

20. i 21. maja 2019. godine u prostorijama GO Vračar, održana je sedma po redu konferencija SportBizz u organizaciji Saveza studenata Fakulteta organizacionih nauka. Ovogodišnja tema nosila je naziv „Ti si na potezu” i omogućila je delegatima da čuju iskustva naših uspešnih sportista, trenera i menadžera i saznaju kako su oni preuzeli inicijativu i ostvarili zavidnu karijeru.


Nakon svečanog otvaranja i uvodne reči, usledio je prvi blok predavanja koji je otvorila naša proslavljena plivačica Nađa Higl temom „Stotinke – mera pobede ili poraza”. Govorila nam je o tome kako porazi zapravo doprinose uspehu i stvaraju kasnije pobede, o sreći i neverici nakon osvojenog zlata na Olimpijskim igrama, ali i o kasnijim trkama punim razočarenja. Podelila sa nama i činjenicu da ljudi ne gledaju na osvajanje srebra i bronze kao na uspeh, već kao na gubitak zlata i ispričala nam je kako se ona borila sa tim pritiscima. Nađa je nakon završene karijere otvorila školu plivanja u Pančevu, svojim najvećim sportskim uspehom izdvaja trku u Šangaju, dok su joj najveći životni uspeh svakako deca.


Sledeće predavanje održao je najuspešniji srpski automobilista Dušan Borković na temu „Izaberi svoju stazu”. Dušan je delegatima ispričao razvojni put svoje karijere, osvrćući se na sve uspone i padove koje je pri tome doživeo, od nemogućnosti finansiranja trka, pa sve do titule šampiona Evrope. Deo svog izlaganja posvetio je i privatnom životu i podelio je sa nama koliko su mu značile podrška i ljubav koju je dobijao od oca čijim je stopama krenuo, a kasnije i od supruge za koju kaže da je njegov najveći pokretač i podrška u karijeri.


Prvi dan Konferencije zatvorili smo panel diskusijom na temu „Trud ili talenat” u kojoj su učestvovali bivši vaterpolista i selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić, proslavljena reprezentativka u streljaštvu Zorana Arunović, srpski odbojkaš Željko Tanasković i kondicioni i personalni trener Miodrag Roksandić. Oni su izneli svoje stavove o tome koliko su trud i talenat međusobno povezani, mogu li se uopšte razdvajati, kao i da li se može ostvariti uspeh kroz samo jednu od ovih komponenti.


Drugi blok predavanja otvorio je sportski novinar i komentator Ivan Tešanović temom „Iz drugog ugla”. Ispričao nam je kako izgleda jedan radni dan sportskog novinara, kako se biraju i kreiraju vesti, a kako kontaktiraju sportisti. Preneo nam je i atmosferu iz redakcije i opisao svoje prijateljstvo sa kolegama novinarima kao i način na koji se oni bore sa stresom i tremom. Za kraj je ohrabrio sve one koji su pokazali afinitete ka njegovom zanimanju, podržao njihovu inicijativu i dao im korisne savete.


Drugo predavanje održao je Slobodan Branković, direktor Atletskog saveza Srbije, koji nam se predstavio temom „Sprintom do cilja”. Od svog dolaska u Savez 2008. godine, Slobodan je uspeo da podmladi ceo tim i reorganizuje njegovo poslovanje toliko da se danas smatraju najorganizovanijim sportskim savezom u našoj zemlji, a 2013. godine je on i zvanično proglašen za najboljeg generalnog direktora u Srbiji. Kao najbitniju poruku svog predavanja izdvojio je da jasni ciljevi, želja, spremnost na odricanja, kao i ljubav prema onome što radimo predstavljaju jedini put koji nas može dovesti do uspeha.


Edukativni deo Konferencije zatvorio je Nikola Grbić, naš proslavljeni odbojkaš i trener. Svojom temom „Zamena uloga” prikazao nam je razlike između svoje igračke i trenerske karijere, kao i borbu sa svim usponima i padovima na tom putu. Kao najvažniju pobedu u svojoj igračkoj karijeri izdvaja trijumf u kvalifikacijama za Peking, kada su uprkos Gerićevoj povredi i rezultatu 0:2 napravili preokret protiv Španije i uspeli da pobede rezultatom 3:2. Najvećim trenerskim izazovom smatra zadatak da iz svakog igrača izvuče ono najbolje što poseduje i da svi igrači za vreme utakmice urade ono što treba.


Nakon edukativnog dela, delegati su imali priliku da se zabave i provere svoje znanje u okviru KvizzBizz-a. Učestvovalo je devet timova koji su odgovarali na pitanja iz oblasti sporta, a oni najbolji su osvojili vredne nagrade.


Na samom kraju, podelili smo sertifikate učesnicima i zvanično zatvorili Konferenciju. Nadamo se da su delegati uživali koliko i mi i da smo opravdali njihova očekivanja. Vidimo se i sledeće godine!