IZVEŠTAJ SA SEDME KONFERENCIJE STUDENATA ORGANIZACIONIH NAUKA Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka
21520
post-template-default,single,single-post,postid-21520,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

IZVEŠTAJ SA SEDME KONFERENCIJE STUDENATA ORGANIZACIONIH NAUKA

07 Nov IZVEŠTAJ SA SEDME KONFERENCIJE STUDENATA ORGANIZACIONIH NAUKA

Ovogodišnja Konferencija studenata organizacionih nauka realizovana je u već poznatom studentskom odmaralištu Ratko Mitrović na Zlatiboru u periodu od 26. do 30. oktobra u organizaciji Saveza studenata FON-a, a pod pokroviteljstvom Fakulteta organizacionih nauka i kompanija Nelt, KPMG i Informatika. Tema Konferencije – „Izazovi savremenog poslovanja” predstavljena je kroz deset različitih podtema koje se tiču relevantnih sfera poslovnog sveta, ali se takođe odnose i na stalne promene u okruženju, kojima se treba prilagoditi.

Prvog dana Konferencije, nakon svečanog otvaranja, usledilo je predavanje predstavnika kompanije Nelt na temu Mi smo dobro startovali, a Vi?. Više od 20 godina kompanija Nelt ulaže napore da odgovori na zahteve svojih partnera širom sveta, a pored trgovine kao osnovne delatnosti, danas pruža i vrhunske usluge u oblasti distribucije, logistike i marketinga. Predstavnici Savezovog zlatnog sponzora bili su Ena Enis, Jelena Stojiljković, Nikola Mihailović i Nikola Aleksić, koji su se potrudili da u jednoj opuštenoj atmosferi, uz jutarnju kafu i novine, što vernije opišu svoj put do pozicije na kojoj se trenutno nalaze. Kako je tema Konferencije bila u vezi sa aktuelnim trendovima i izazovima poslovanja, iz godine u godinu kompanija Nelt pred sobom ima izazov u vidu pronalaženja kvalitetnog Key Account Manager-a na tržištu. Kroz program Dobar Start pronašla je način da pomogne studentima završnih godina, ali i onima koji su fakultet već završili, da uz pomoć niza obuka i edukacija razviju svoje veštine i što spremniji dočekaju svoj prvi radni dan. Kroz osmomesečni program mladi talenti unapređuju svoje veštine i razvijaju ih kroz četiri faze programa, a konačni ishod jeste zapošljavanje na nekoj od pozicija u kompaniji. Mladi imaju mogućnost da kroz veliki broj specifičnih treninga, kao i saradnju sa iskusnim menadžerima, unaprede svoje lične i profesionalne veštine, koje su od izuzetnog značaja u savremenom biznisu.

Naredno predavanje održala je Yuliya Rak, uspešna dama koja poseduje više od 10 godina radnog iskustva u oblasti razvoja zaposlenih i karijernog savetovanja. Kroz zanimljivo predavanje podelila je sa nama sjajnu priču i savete o tome koliko je bitno raditi na sebi, koje su prednosti neformalnog obrazovanja, kako ostati konkurentan na tržištu rada, ali i kako ostaviti dobar utisak na poslodavca. Složićemo se sa Yuliyom kada kaže da ne postoje ljudi koji su rođeni da budu neuspešni, već da svako treba da nađe pravo mesto za napredak.

U ime srebrnog spoznora Konferencije, kompanije KPMG, obratila nam se Marija Vasiljević, koja radi na poziciji Senior Assistant u IT Advisory timu. Govorila je na temu ,,Izazvovi očuvanja informacione bezbednosti u srpskim preduzećima, gde su se svi delegati upoznali sa različitim zakonima donetim u ovoj oblasti, raznim sprovedenim istraživanjima, ciljevima sajber napada, kao i dugoročnim i kratkoročnim troškovima koje izazivaju kod napadnutih kompanija. Marija je svim prisutnim delegatima predočila da je jako važno podići svest o sajber napadima, da o tome ne treba ćutati i ne treba ih se plašiti, jer se neminovno događaju, stoga je bitno znati pravilno se odbraniti i time sprečiti veću štetu.

Milan Grujić, kako i sam naziv njegove teme kaže, predočio je prisutnima uspone i padove sa kojima se susretao od kada je počeo da radi na pokretanju svog startUp-a i time završio prvi dan Konferencije. Zaljubljenik u zelenu ekonomiju i ljude, svestan neiskorišćenih potencijala koje naša zemlja nudi, došao je na ideju kako to da iskoristi i ujedno se poveže sa onim što voli. Tako je i nastala njegova platforma za seoski turizam – Global Village. Milan je upravo na ovogodišnjoj Konferenciji, gde je dve godine ranije dobio nagradu za ovaj projekat, zvanično lansirao svoju platformu i time odao veliku čast Savezu studenata FON-a.

Zanimljivo predavanje o sve popularnijem online sredstvu plaćanja – Bitcoin-u održao je Ivan Đukić i time otvorio drugi dan Konferencije. On je delegatima ukazao na prednosti i nedostatke Bitcoin valute, kao i na neke interesantne činjenice, među kojima je i ta da je već sada poznato da će poslednji Bitcoin biti proizveden 2142. godine i da će ih tada ukupno postojati 21 milion.

Tokom drugog dana, veliku pažnju delegata je privukao i energični Dragiša Ristovski, predavač i konsultant koji se ovim poslom bavi više od 20 godina. Dragiša je tokom predavanja približio studentima aspekte lične prodaje i osvrnuo se na različite prodajne strategije povezane sa konkretnim tipovima ljudi. Takođe, osvrnuo se na osnovne komunikacijske veštine tokom pregovaranja sa kupcima. „Ili si igrač ili igračka, gube samo oni koji ne igraju“ – završio je Dragiša i zasluženo poprimio simpatije svih prisutnih.

Konferenciji su drugog dana prisustvoli predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog napretka – državna sekretarka prof. dr Ana Langović Milićević i posebni savetnik i šef kabineta ministra, gospodin Marko Popadić. Delegati su imali tu čast da im se obrati prof. dr Ana Langović Milićević koja je govorila o značaju poznavanja kulturnih različitosti u poslovanju i istakla važnost usvojanja merila vrednosti u zemljama širom sveta kako ne bi dolazilo do nerazumevanja prilikom komunikacije sa poslovnim saradnicima. Takođe, izrazila je svoje zadovoljstvo radom Fakulteta organizacionih nauka i njegovih vrednih i svestranih studenata.

Drugi dan konferencije zatvorio je veliki preduzetnik i stručnjak Aleksandar Birovljev, konsultant za elektronsku trgovinu u Societe Generale-u Srbija. Aleksandar je govorio o E-trgovini i o tome kako tehnologija upravlja biznisom, počevši od prvih oblika online trgovine pa sve do njenog današnjeg oblika. Delegati su imali priliku da nauče moguće načine za prevazilaženje izazova koje svakodnevno postavljaju digitalne tehnologije, a jedan od njih vezan je za nove metode plaćanja koje su očigledna posledica tehnološkog napretka. Takođe, Aleksandar se potrudio da motiviše sve prisutne studente, uz poruku da ostanu istrajni u svemu što rade i da pronađu svoje talente, a za kraj im je na slikovit način poručio da u poslovnom svetu budu “vukovi”!

Treći dan Konferencije otvorila je Jelena Ristić, direktorka za inženjering i regrutaciju u Toptalu, koja je održala predavanje na temu Potpuno distribuirane kompanije – recept za uspeh ili propast?. Jelena je završila FON, gde se na početku opredelila za smer menadžment, a na završnoj godini kreće da se bavi programiranjem. Svoja prva iskustva u vezi sa izradom aplikacija podelila je sa delegatima, kao i prednosti distribuiranih kompanija. Takođe se bavi i istraživanjem novih tehnologija i novih primena tehnologije, kao i širenjem znanja i obukom drugih potencijalnih talentovanih programera, a iza sebe ima oko 70 uspešno lansiranih aplikacija.

Živimo u svetu u kome je Internet of things već postao deo svakodnevnice običnih ljudi. Pametni parkinzi, parkovi, kuće, uređaji samo su neke od stvari koje ljudima svakog dana olakšavaju zivot. Upravo tom temom bavio se Srđan Krčo koji je kroz svoje predavanje i interesantne primere iz ličnog iskustva približio studentima sam koncept i primenu IoT-a u najrazličitijim delatnostima na svetu. Od poljoprivrede, stočarstva, do proizvodnje i prodaje gotovih proizvoda, u svim segmentima se može naći i primeniti IoT.

Završno predavanje na sedmoj Konferenciji održao je Aleksa Poljak, analitičar za IT bezbednost u kompaniji Generali Osiguranje Srbija. Iako veoma mlad, Aleksa poseduje bogato radno iskustvo, te je govorivši na temu Sajber bezbednost i etičko hakovanje, uspeo da približi prisutnima svakodnevne rizike koje nastup na internetu sa sobom nosi. Učesnici Konferencije su imali prilike da nauče više o korporativnoj, informacionoj i sajber bezbednosti, kao i da steknu uvid u prednosti koje pruža rad u ovoj oblasti, što im je stvorilo novi pogled na stvaranje njihove karijere. Za kraj, najbitniji savet koji je Aleksa dao studentima jesu etičke smernice o ponašanju na internetu. Zahvalivši se našoj organizaciji na pozivu za učešće na Konferenciji studenata organizacionih nauka, Aleksa je imao tu čast da zatvori edukativni deo Konferencije.

Nakon svečanog zatvaranja i završetka edukativnog dela, usledile su društvene aktivnosti, na kojima smo se odlično zabavili i družili. Na osnovu pozitivnih komentara, kako delegata tako i predstavnika kompanija i predavača, može se reći da je Saveza studenata FON-a ispunio očekivanja i još jednom dokazao zašto je ovo jedan od najposećenijih projekata studenata Fakulteta organizacionih nauka. Vidimo se sledeće godine na istom mestu!