IZVEŠTAJ SA ŠESTE KONFERENCIJE SPORTBIZZ Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka
21607
post-template-default,single,single-post,postid-21607,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

IZVEŠTAJ SA ŠESTE KONFERENCIJE SPORTBIZZ

16 Jun IZVEŠTAJ SA ŠESTE KONFERENCIJE SPORTBIZZ

Na ovogodišnjoj konferenciji SportBizz delegati su kroz dvodnevna predavanja imali priliku da od sjajnih predavača nauče nešto novo o sportskom menadžmentu, ali i da čuju njihova iskustva sa sportskih takmičenja, izazove sa kojima su se susreli na putu ka uspehu i prednosti koje im je sport doneo. Kroz temu ovogodišnje Konferencije „Treće poluvreme”, predavači su pokušali studentima da približe sve aspekte sporta koji su na prvi pogled nevidljivi, ali bez kojih sportisti i sport generalno ne bi opstali.

Konferenciju je otvorio Zoran Avramović, direktor marketinga Crvene Zvezde. Studenti su imali priliku da čuju nešto više na temu „Menadžment u fudbalu 21. veka”, kao i o tome šta je oslonac fudbala današnjice i koliko sportski menadžment može da doprinese razvoju ove igre. Zoran je ukazao na značaj znanja koje se mora primeniti i o neverovatnom uticaju koje današnji fudbal ima u globalnom svetu. Fudbal, kako kaže, nije samo glavna sporedna stvar na svetu i nije samo novac – fudbal je, pre svega, emocija. Citirajući Bulgakova, izneo je jednu činjenicu vezanu za značaj i moć današnjeg fudbala: “Dajte nam oslonac, pomerićemo ceo svet”.

Naredno predavanjena temu „Skijama do cilja” održala je naša najuspešnija alpska skijašica, Nevena Ignjatović, uz pomoć svog sportskog lekara, Denijela Pešića. Nevena je na samom početku govorila o svom detinjstvu i počecima karijere. Svoju prvu trku imala je sa šest godina, a ljubav prema skijama usadio joj je, kako kaže, tata. Jedna od glavnih potvrda njenih kvaliteta i talenta jeste činjenica da je bila barjaktar na prethodnim Olimpijskim igrama, od čega, kako navodi, nema boljeg osećaja. Njen sportski lekar, Deni, takođe se obratio prisutnima i objasnio o čemu se sve mora voditi računa i kako treba raditi sa sportistom da bi on dao sve od sebe i doneo medalju. Svoje veoma inspirativno predavanje, Nevena je završila tako što je delegatima pokazala skijašku sportsku opremu i svoje najdraže medalje, a u  znak zahvalnosti zbog poziva za učešće na ovogodišnjoj Konferenciji, poklonila je Savezu studenata FON-a svoj startni broj-31.

U nastavku smo imali čast da čujemo izlaganje novinara u ulozi sportskog komentatora Nebojše Viškovića, na temu ,,Iza zavese na velikim događajima“.Kroz veoma zanimljivo i interaktivno predavanje delegati su imali mogućnost da čuju kako to izgleda izveštavanje sa najvećih sportskih događaja poput Olimpijskih igara i Svetskog prvenstva u fudbalu.Nebojša je govorioo tomesa čime se sve susreću komentatori tokom jednog prenosa, ali i o svakodnevnim izazovima koje moraju da savladaju kako bi ostali najbolji u svom poslu. Kao najlepšu stvar svoje profesije istakao je putovanja i mogućnost da na licu mesta vidi velike sportske događaje i sportiste, iako su profesionalna putovanja često veoma naporna i zahtevna. Po Nebojšinom mišljenju, najvažnija stvar koju dobar sportski komentator mora da zna jeste u kojim trenucima je potrebno da ćuti.

Prvi dan SportBizz-a zatvoren je predavanjem Andrije Gerića, bivšeg reprezentativca odbojkaške reprezentacije i psihologa u oblasti sporta. Kroz zanimljiv koncept predavanja o sportisti30 i sportisti2 na temu “30+2=?” delegati su imali priliku da iz prve ruke čuju kako njegova iskustva kao bivšeg profesionalnog sportiste, tako i da od njega, kao diplomiranog psihologa i sportskog mentalnog coach-a nauče o svim aspektima sporta koji su neophodni da bi jedan sportista uspeo.Andrija je istakao da uspešnog sportistu čine četiri neizostavne komponente, a to su fizička priprema, taktitka, tehnika i mentalna priprema. Mentalna priprema sama po sebi nije dovoljna, tek u kombinaciji sa svim ostalim faktorima ona dovodi do rezultata.

Drugog dana Konferencije Sonja Petrović, srpska košarkašica, pričala nam je o ,,Drugoj strani uspeha“ profesionalne sportske karijere. Govorila je o svim izazovima i nepredviđenim situacijama sa kojima se susrela na svom karijernom putu, a kao 3 najlepše godine svoje karijere navodi vreme provedeno u Pragu gde je igrala sa ljudima koji su bili spremni da žrtvuju lični uspeh za dobrobit ekipe, što smatra jednom od najvažnijih stvari kako bi se postigao uspeh. Istakla je podršku porodice kao značajan aspekt svoje karijere.Smatra da je važno naći sopstvenu formulu uspeha i ravnotežu, jer kako govori, nije svakome ista stvar podjednako važna i neće svakome ista stvar doprineti u istoj meri. Ističe da je na kraju dana najvažnije biti zadovoljan samim sobom.

Proslavljeni srpski vaterpolista i trenutni predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić nastavio je sledeće predavanje na temu „Život nakon profesionalne karijere.”Aleksandar jenaglasio kakonakon završetka profesionalne karijere svaki sportista doživi šok prilikom povratka u svakidašnji život i kako nije nimalo lako uklopiti se u svakodnevne aktivnosti.Takođe, smatra da je nedostatak obrazovanja velika prepreka prilikom snalaženja u svetu nakon završetka sportske karijere.Naglasio je da država treba da ulaže u sport i kulturu i da treba uvesti kategorizaciju sporta. Kao najvažniju stvar koju je uradio I postigao u životu naveo je osnivanje humanitarne fondacije.Na kraju svog izlaganja, prisećajući se celokupne sportske karijere, Aleksandar priznajeda bi mnoge stvari uradiodrugačijesasadašnjemznanjem, ali da se ne kajenizašta, zatošto je tadaverovao da je to što je odlučiopotpunoispravno.Poručio je mladim sportistima da moraju voleti sport i ono što rade ako misle da uspeju. Motiv ne sme biti egzistencionalno obezbeđenje. Sport je velika žrtva, i ko nije spreman za nju, neće uspeti.

Sledeće predavanje na temu „Put uspeha” održala je naša poznata odbojkašica, Ivana Nešović. Ivana je svoju karijeru započela sa 9 godina, a u OK Crvena Zvezda doveo jetrener ženske odbojkaške reprezentacije, Zoran Terzić. Iako se u srpskim klubovima veomadobro snalazila, želja joj je oduvek bila da zaigra na prostoru Azije. To nije bio nimalo lak posao, s obzirom na to da azijski klubovi primaju samo jednog stranog državljanina, tako da je Ivana imala jako težak izazov pred sobom, ali zbog velike želje i talenta, dokazala je sebi, ali i drugima da ona to može, i sa 22 godine zaigrala je za jedan južnokorejski klub. Iako kaže da je izuzetno teško otići iz Srbije na 8 meseci, koliko traje sezona, nikad ne odustaje od svojih snova, bez obzira na prepreke, pa je tako naučila i korejski jezik. Njen trenutni cilj je da osvoji korejsku ligu, a na duže staze, da se oproba u nečemu što nema veze sa odbojkom. Njena poruka studentima je:“Prati svoje ambicije,jer ćeš samo tako biti kreator svoje karijere i svog života, a ne samo posmatrač.”

Za kraj ovogodišnje Konferencije delegati su imali priliku da čuju predavanje Darka Udovičića, pomoćnika ministra za sport, na temu „Svet vaterpola iz mog ugla.”Darko je pričao o svojim iskustvima I najznačajnijim događajima tokom svoje sportske karijere. Taj period je predstavio kao period pun odricanja i napetosti, ali i pun ponosa, druženja i putovanja. Posle sportske karijere oprobao se kao trener, ali ga taj poziv nije ispunjavao.Naglasio je to da obrazovanje treba ići uz sport i da je moguće postići oba. Sportska karijera se jako brzo završi,a obrazovanje je potrebno ceo život. Poručio je  delegatima da je život pun izbora, ali da sami treba da stvorimo mogućnosti. Zahvalio se studentima FON-a na ukazanoj časti i prilici da dokaže studentima da je obrazovanje bitno i da ide uz sport.

Nakon poslednjeg predavanja usledio je KvizzBizz. Kviz je vodila naša poznata voditeljka Snežana Dakić, koja je doprinela da završna ceremonija SportBizz-a prođe u dobrom raspoloženju i takmičarskom duhu. Naši takmičari su se oprobali u kvizu znanja iz raznih sportskih oblasti- fudbal, atletika, košarka, tenis, odbojka, vaterpolo kao i iz posebnih tema- zanimljivosti iz oblasti sporta i SportFon. Kviz je prošao u dobroj atmosferi i svi takmičari su se odlično pokazali, ali glavne nagrade su odneli timovi koji su se plasirali na prva tri mesta. Kako je ovo šesta po redu konferencija SportBizz, odlučili smo da zbog simbolike nagradimo i timove koji su zauzeli 6.mesto.

Na osnovu pozitivnih komentara, kako delegata tako i predavača, može se reći da je Savez studenata FON-a ispunio očekivanja i još jednom uspeo da ovaj projekat podigne na viši nivo. Detaljnije o ovom, ali i ostalim projektima Saveza studenata FON-a možete videti na našim profilima na društvenim mrežama.

Do sledeće Konferencije, sportski pozdrav!