Panel diskusija na temu „Stanje sporta u Srbiji” - Savez studenata Fakulteta organizacionih nauka
21273
page-template-default,page,page-id-21273,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-7.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.7.4,vc_responsive

Panel diskusija na temu „Stanje sporta u Srbiji”

Decenijama unazad se priča kako su sportisti sa ovih prostora, jedni od najboljih u Evropi, a da je zemlja Srbija jedna od vodećih sportskih država kako u Evropi, tako i u svetu. Međutim, da li je ovo istina ili samo pokušaj da se pojedinačnim uspesima naših sportista, i to u određenim sportskim granama, prikrije pravo stanje sporta u Srbiji?

Merilo uspeha jedne zemlje u sportskom domenu su svakako Olimpijske igre, a na poslednje održanim igrama u Riju, Srbija je osvojila čak 8 medalja i postigla sjajan rezultat, koji kada se u obzir uzme njen broj stanovnika, još više dobija na značaju.

Izvesno je da ova zemlja ima mnogo mladih talenata koji žele da pokažu svoja umeća i budu dostojni predstavnici svog naroda , a na pitanja da li smo zaista sportska nacija i kakvo je trenutno stanje sporta u Srbiji, odgovore ćemo potražiti kod naših panelista.

Vladimir Vanja Grbić

U pitanju je jedan od najuspešnijih srpskih sportista svih vremena. Popularni Vanja je igrao na poziciji primača servisa dugi niz godina za reprezentacije Jugoslavije i Srbije i Crne gore. Jugoslovenski olimpijski komitet ga je 2000. Godine proglasio za najboljeg muškog sportistu, takođe, iste godine je proglašen za najboljeg igrača Starog kontinenta. Vanja je beležio uspehe kako u Evropi, tako i na svetskim prvenstvima, a još jedan dokaz njegove uspešne karijere jeste 2011. godina kada je svečano primljen u Odbojkašku kuću slavnih. Danas, Vanja je okrenut promociji odbojke na pesku, projekta koji je nagrađen i od strane Svetske odbojkaške federacije, gde je angažovan kao generalni sekretar.

Jovana Guzijan

Reč je o prvoj ženi srpskog fudbala. Mlada nada TV Arena Sport i jedna od retkih dama srpskog sportskog novinarstva je još u 17. godini zakoračila u ovaj svet u sportskoj redakciji lista „Danas“. Jovana se sportom bavila od malena, a uz tatu i brata redovno je pratila sve utakmice, pa je u tu oblast bila upućena i pre nego što je počela da se bavi sportskim novinarstvom, tako da i ne čudi ljubav prema fudbalu i sportu uopšte. Danas, Jovana Guzijan je poznato lice, prepoznatljivo, pre svega, fudbalskoj publici koja redovno prati Jelen Superligu.

Filip Sunturlić

Svoju ljubav prema košarci je ispoljavao od malena, jedno vreme je bio i aktivni igrač, a može se pohvaliti i internacionalnom karijerom. Pored treninga i sportske karijere, bio je posvećen i studijama, pa je bio spreman i za karijeru nakon sportske, onu za koju je dobio najviša priznanja, opet u sportskoj sferi. Filip Sunturlić je na poziciju direktora marketinga KK Crvena zvezda mts došao 2011. godine i od tada je i više nego uspešan. U prilog tome govori i to da je KK Crvena zvezda mts drugu godinu za redom dobitnik prestižne nagrade „SPORTO“ kao najbolji klupski sportski brend Srbije.

 

 

Igor Radošević

Pored 16 godina aktivnog treniranja košarke, trenersko iskustvo stekao je studirajući na Košarkaškoj Akademiji pri Košarkaškom savezu Srbije. Bio je član tima koji je organizovao projekat „Univerzijada Beograd 2009“, na poziciji koordinatora za marketing i brendiranje objekata. Tokom doktorskih studija radno iskustvo stekao je radeći u Adidasovom predstavništvu. Od 2012. godine je na poziciji regionalnog menadžera za jugoistočnu Evropu za englesku kompaniju „Midnight Madness Basketball“ iz Londona, pored toga angažovan je i na Fakultetu za sport u Beogradu, kao docent na smeru Sportski menadžer.